Scrumbia de Dunare afumata este un produs unic deoarece se realizeaza dintr-o specie de peste care se intalneste numai in Marea Neagra, fiind un relict pontic adaptat la conditiile singulare ale acestei mari. La începutul primăverii, scrumbia se concentrează în bancuri la gurile Dunării pentru a se acomoda cu apa dulce și a acumula grăsimi necesare migrației pe Dunăre în vederea reproducerii. În timpul migrației, aceasta nu se hrănește. Scrumbia este cel mai gras peste din lume la nivelul ei de marime, avand peste 20% grasimi, printre care acizi grasi omega 3 si omega 6, fapt ce ii confera gust si calitati unice.
Metoda de preparare este una din vechime, respectiv sararea si afumarea la rece cu rumegus din lemn de estenta tare.
Scrumbie de Dunăre desolzită, eviscerată (Alosa Pontica) 96%, sare, fum natural (rumeguș din fag). Capturată în Rezervația Biosferei Delta Dunării, delimitată de la Cotul Pisicii până la vărsarea Dunării în Marea Neagră, la setca de scrumbie.
A se păstra între +2 și +8 ⁰C, inclusiv după deschidere, a se consuma în maxim 48 ore. Produs marinat și refrigerat.