Sardeluța în ulei are la origine o străveche rețetă mediteraneană pe care pescarii ruși-lipoveni din Sulina au preluat-o de la negustorii greci din zonă și au adaptat-o la ingredientele actuale. Astfel au utilizat șprotul de Marea Neagră (denumit local “kiulca”) care se găsea din belșug, capturat de aceștia la talienele marine, în loc de hamsie de Marea Egee (denumită “gavros”), iar la marinare în loc de zeamă de lămâie au folosit vinuri albe seci dobrogene în amestec cu oțetul din vin.
Șprotul de Marea Neagră, pește pelagic de dimensiuni mici, aprox. 8 cm, prin migăloasa prelucrare manuală, decapitare și eviscerare, devine produsul „sardeluță”, o excelentă sursă de Omega 3, vitamin D și B12. Sardeluța marinată în ulei și ulei picant, în opinia unor cunoscători, ar întrece produsul realizat după rețeta inițială, având în prezent personalitate proprie.
Șprot decapitat și eviscerat 74,4% (Sprattus sprattus), ulei vegetal de floarea-soarelui 21,3%, sare, oțet din vin alb Aligote (conține sulfiți), zahăr, condimente (piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru).